dimarts, 19 de febrer del 2008

La plataforma de Cubelles apunta al risc d'inundacions del nou pont

Notícia diari "El Punt" 19/02/2008

Més d'un centenar de persones acut a la sessió informativa de l'entitat, dissabte

MÍRIAM DE LAMO.

El projecte constructiu del nou pont sobre el riu Foix reconeix el risc moderat d'inundacions de la infraestructura, segons va destacar l'enginyer de camins contractat per la plataforma cubellenca, Marc Gil, dissabte. Si la infraestructura se situés a l'avinguda Onze de Setembre, tot indica que el risc podria ser menor, segons l'entitat. Més d'un centenar de persones va acudir a la sessió informativa convocada per la plataforma dissabte a la tarda, al cinema Mediterrani.

L'enginyer de camins que treballa per a la plataforma –partidària que el pont es construeixi a l'avinguda Onze de setembre, i no als carrers Pompeu Fabra i Lleida– va posar de manifest les mancances del projecte bàsic i constructiu del pont sobre el Foix, ja aprovat pel ple municipal. La falta d'un estudi ambiental és una de les crítiques que Marc Gil va demostrar amb documentació durant la trobada de dissabte. «No hi ha un estudi, sinó tan sols mesures preventives correctives realitzades per l'Agència Catalana de l'Aigua», va dir l'enginyer.

Gil també va destacar que el projecte constructiu assegura que «les zones on es recolza el pont són inundables», i que els documents també reconeixen que hi ha un «risc moderat d'inundacions»; segons l'enginyer, els càlculs inclosos en el projecte preveuen que hi haurà problemes d'inundabilitat «cada 500 anys de mitjana». El concepte estadístic que calcula aquest risc, però, no impedeix que «hi pugui haver problemes quatre anys seguits», segons Gil. L'enginyer deixa clar que aquest risc incompleix la llei d'urbanisme, que impedeix que «es pugui construir res» en una situació com aquesta. El fet, però, que el pont estigui situat en una «zona urbana consolidada» permet que es faci una excepció, que compta amb el suport de l'Agència Catalana de l'Aigua.

L'entitat també troba a faltar un estudi de mobilitat que indiqui com afectarà el futur pont al trànsit de les vies del voltant. L'enginyer va reconèixer que «hidràulicament» el projecte «és el millor que pot haver-hi» entre els carrers Pompeu Fabra i Lleida, però va afegir que en cap cas quedava justificada la ubicació del pont en aquesta altura, i no més amunt, paral·lela a la via del tren. La plataforma demana el canvi d'ubicació per evitar danys a la flora i la fauna de la zona.

L'ALTRE PROJECTE
Tot i que la proposta de construir la infraestructura a l'avinguda Onze de Setembre hauria de concretar-se en un projecte per resoldre alguns dubtes, Marc Gil va defensar aquesta situació dissabte. «La meva pràctica professional em fa sospitar que aquest pont compliria tots els paràmetres hidràulics», diu Gil, que assenyala que, per tant, el risc d'inundabilitat seria menor si el pont es construís a l'avinguda Onze de Setembre.

Llegir notícia al Diari "El Punt"