divendres, 4 d’abril del 2008

L'ONG Ecologistes en Acció porta l'Ajuntament de Cubelles als tribunals

Notícia publicada al diari "El Punt" 5/04/08

L'entitat demana un canvi de lloc del futur pont del Foix en un contenciós admès a tràmit

MÍRIAM DE LAMO. Cubelles

L'ONG Ecologistes en Acció ha presentat un recurs contenciós administratiu en què reclama el trasllat del projecte del pont del Foix a l'avinguda Onze de Setembre. El contenciós, que ha estat admès a tràmit en un jutjat del contenciós administratiu de Barcelona, demana com a mesura cautelar la suspensió del procés per tirar endavant les obres de la infraestructura. L'Ajuntament de Cubelles haurà de lliurar l'expedient del projecte al jutge els pròxims dies. En el recurs, Ecologistes en Acció reclama que el pont es construeixi a l'avinguda Onze de Setembre i no a l'altura del carrer Lleida per protegir la desembocadura del Foix.

Per Ecologistes en Acció, la inclusió de la desembocadura del Foix en la Xarxa Europea Natura 2000 és un motiu suficient perquè es vetlli per la protecció de la zona; segons l'ONG, la construcció del pont a l'avinguda Onze de Setembre, al costat de la via del tren, no seria «tan traumàtic» com el lloc previst en l'actual projecte, a l'altura dels carrers Pompeu Fabra i Lleida.

«Hem posat un contenciós administratiu perquè és una mesura molt clara i contundent. Estem molt compromesos amb la lluita per salvar el Foix», diu Agustí Solé, portaveu de l'ONG. Solé destaca que Ecologistes en Acció va veure en el recurs «l'última oportunitat de personar-se i d'explicitar l'oposició al fet que es malmeti l'espai natural».

CIUTADANS «EMPRENYATS» «Ha estat una actuació com a ciutadans emprenyats, i com a organització ecologista», diu el portaveu d'Ecologistes en Acció. Per Agustí Solé, la desembocadura del Foix «és una zona estratègica per a la migració de les aus», i cal, per tant, protegir-la.

L'advocat d'Ecologistes en Acció Albert Ribó explica que el recurs contenciós administratiu va presentar-se fa uns tres mesos; després d'haver estat acceptat a tràmit, el jutge ha demanat a l'Ajuntament que trameti l'expedient del projecte, i que es manifesti sobre les mesures cautelars que sol·licita l'ONG en el recurs. Aquestes mesures demanen que «s'acordi la suspensió de l'obra», per evitar que el retard en la resolució del recurs «sigui inútil», segons Ribó. L'advocat, no obstant això, deixa clar que aquest procés «serà lent».

La plataforma Volem el Pont per l'Onze de Setembre ha valorat positivament el procés obert per Ecologistes en Acció sobre el pont del Foix. «Celebrem que s'hagi admès a tràmit el tema», sosté el secretari de la plataforma, Xavier Pla.

Els últims mesos, l'entitat ha recollit més de quatre mil signatures perquè es canviï de lloc el projecte del pont del Foix que preveu el govern local de Cubelles.
Notificació del recurs
L'Ajuntament de Cubelles va confirmar ahir haver rebut la notificació del recurs contenciós administratiu interposat per Ecologistes en Acció. L'administració local apunta que facilitarà tota la documentació necessària del cas que ha estat exigida. El govern (PSC-CiU-ERC), però, es nega a fer declaracions mentre duri el procés legal. El tripartit ha mantingut la seva opció de construir el pont a l'altura dels carrers Lleida i Pompeu Fabra, tot i les crítiques dels ecologistes i dels grups de l'oposició de l'Ajuntament (ICV, PP, ICb i Entesa). La redacció d'un estudi que valori el canvi de lloc ha estat una de les demandes de l'oposició.